29.7.12

Pjesniku aplauz

U dvorani od hiljadu ljudi bilo je samo osam slobodnih mjesta kada je glatko obrijani diplomirani pjesnik u skupom crnom odijelu sa roze košuljom i novom kravatom završio predavanje na promociji svoje prve knjige: Teorija Poezije 2.

Predavanje uz pratnju slajdova kompjuterske prezentacije trajalo je sat vremena, podijeljeno bez pauza u cjeline od deset minuta:

1. Definicija Poezije;
2. Šta nije Poezija;
3. Historija Poezije;
4. Pravila za Poeziju;
5. Uputstva i preporuke Vladi kantona za očuvanje Poezije od amatera;
6. Zaključak.

Po samom zavšetku predavanja dvoranom se zaorilo skandiranje i desetomini gromoglasan aplauz. Popivši pola čaše hladne flaširane vode, predavač je zamolio organizatore da upale svjetla i proslijede mikrofon u publiku, ukoliko ima zainteresovanih da ga upitaju bilo šta.

Mikrofon je brzo prelazio iz ruke u ruku, i napokon ga dobaciše dugokosom bradatom mladiću nalik na Isusa Hrista, koji je sjedio u sredini predzadnjeg reda okružen sa po tri prazna mjesta ispred i iza, i po jednim sa strana, kao da smrdi strašno nezaboravno i nevjerovatno. On uze mikrofon, elegantno pročisti grlo, i reče:

"Danas je subota, ali dan je sunčan, i negdje u udaljenim dubinama Konjuha snažni vrijedni momci i danas na najnepristupačnijim terenima rade na obaranju i izvlačenju džinovskih bukovih stabala iz šume. U jednom trenuktu u toku dana, možda baš sad, jedna izolovana ekipa od šest nepismenih momaka primijetiće da im je nestalo vode, pa se Mujo i Haso dobrovoljno javljaju da sa planinskog izvora udaljenog petnaestak kilometara donesu nekoliko novih kanistera za sve. Oni su, međutim, negdje pred sam izvor, skrenuli sa puta i ubrzo se našli na prekrasnom skrivenom proplanku, tajnom mjestu poznatom samo ponekim sretnicima srndaćima, i njima. Na sredini proplanka je ogroman prastari panj, i oni mu zagrljeni prilaze i skidaju se potpuno goli. Mujo zatim prvi klekne na koljena i šake, i Haso par desetina minuta straga vodi strastvenu slatku ljubav u guzicu sa njim. Haso napokon zastenje naglo, i gotovo potpuno nemoćno se izmakne u stranu, te u gustim momačkim mlazovima obilno svrši na panj, pazeći da nigdje sa strana ne prospe ni jednu kap. Ubrzo poslije toga, i Haso se guzi i Mujo mu straga dolazi na red, pazeći isto tako, da na kraju u potpunosti svrši samo na panj. Oni se zatim grle i maze u položaju fetusa na travi, Mujo je danas na redu da bude ispred, okrenuti su prema panju tu odmah do njega, i leže tako neko vrijeme slušajući prekrasnu pjesmu šume i ptica i razmišljaju o budućnosti i životu, i Haso, koji je iza, u jednom trenutku uzima Mujinu dlakavu desnu ruku, koja mu se sa zadovoljstvom prepušta, u svoju, i njegovim ispruženim gutavim kažiprstom u spermi na panju, u ljepljivoj žućkastoj lokvi dugo iscrtava i iscrtava srce... I samo u tim nepismenim srcima i toj sceni i u tom danu u srcu bosanske divljine, ima više poezije nego u cijelim vašim životima i bibliografijama zajedno, profesori i recenzenti, i bolje bi vam bilo da jednog od ovih dana konačno napišete nešto po svim tim pravilima i teorijama, nešto genijalno i istinito i dobro, pa da svi mi amateri samo zinemo od oduševljenja i sjednemo na guzicu i navijemo sat da rano idućeg jutra odmah odemo na pijacu da nađemo posao i više nikad i ne pomislimo da bi neko od nas seljaka ikad mogao da se usudi da proba da kao napiše nešto... A sve do tad, možeš samo da mi ga popušiš, Dante!"

Mladi Isus tad spusti mikrofon na jedno od praznih mjesta pored sebe, oprezno kao da se boji da je skupocjen i nikako ne želi da ga ošteti na bilo koji način, te laganim korakom poče da se kreće ka izlazu na svojoj lijevoj strani, uz po jedan red praznih mjesta koja su se kao membrana kretala zajedno oko njega, i kada je nakon desetak minuta ponovo bio napolju, ispred dvorane, na suncu, zadovoljno je krenuo kući i kajao se pomalo samo što se malo uzbudio pred kraj, i nije bio toliko skoncentrisan čak ni da primijeti reakciju publike i da li je uopšte dobio aplauz.

15 komentara

Marsovka

Aaa, koji šuk :D.

Sve je to rokenrol

Odlična priča, i meni idu na kurac oni što na sve načine pokušavaju kodifikovati umjetnost, a to još više vrijedi za književnost, a još više za poeziju.. :D
Još malo pa će početi izdavati kodeks ponašanja i pisanja za pjesnike...

Najviše mi se sviđa to što si za primjer uzeo homoseksualnu ljubav između “priprostih” muškaraca drvosječa, koji su u kolektivnom mijenju simboli heteroseksualnosti, te u detalje opisao čin seksa i naknadnog maženja. Provokacija da ne može biti veća – bilo bi zanimljivo pročitati komentare kad bi objavio priču na Klixu, ili nekom sličnom i posjećenom forumu. :D

Anthony W. Mouse

Ha, na Klixu! Meni se čini da tamo komentari i ne zavise pretjerano od teme i sadržaja teksta, i da se iglavnom svode na isto za sve, od vijesti o pobjedniku trke Formule 1 do dnevnog biltena o broju izbodenih i/ili upucanih u užem gradskom centru... Junak jedne moje još nenapisane priče u najneizvjesnijim egzistencijalnim mukama čak ima običaj da kaže: “Ako postoji Bog, zašto dozvoljava da se dobrim ljudima dešavaju komentari na sarajevo-x.com?”

Kako god, ako nekad počnem da objavljujem tamo, podsjetite me da prestanem! :D

A ovo uopšte nije trebalo da bude provokacija, samo sam bespomoćno zaljubljen u jednu nasmijanu djevojčicu koja nažalost jednog od tih sveznajućih teoretičara voli mnogo više nego mene, a još me nedavno optužila i da sam homofob jer mi se nije gledao neki skroz gej film, pa mi je ovo samo davljenički pokušaj da je navedem da se predomisli u obje stvari...

Mada, vjerovatno će sad samo pomisliti da sam bezobrazni šupak i neotesani peder. :(

Šta da radim?

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump

Žene će upropastiti umetnost.

Anthony W. Mouse

Zašto misliš da sam žena? :D

Ili muškarci. Ili su je već upropastili? Možda je onda žene spase! Ko zna... :D

Marsovka

Šta da se radi, šta da se radi :D. Za homofobiju se nisi izvukao, usporedio si dva pedera sa lošom poezijom, pa ti sad vidi :D.

Sve je to rokenrol

Moj savjet ti je da uzmeš neke kvalitetne novine, tipa Dnevni Avaz, te da iskružiš slova od raznoraznih naslova makazama i onda joj sa tim slovima napraviš pismo. Obično to rade kriminalci, ali neka tekst pisma bude sasvim normalan, štaviše nek’ bude poetično romantičan, da stvoriš kontrast između sadržaja i izgleda tog ćageta i na taj način staviš pod svjetlo reflektora razliku između tebe i tog tvog suparnika u ljubavi: on je sav uštogljen i besprijekoran, a zapravo prazan u duši, dok si ti bradat i čupav i sav nikakav, poput Isusa na Golgoti, ali se ipak u tvojoj unutrici krije pjesnik, negdje oko jednjaka.. :D

Genijalno, zar ne?? Ako nekim slučajem završiš u zatvoru, javi nekako, pa ćemo ja i Marsovka organizovati proteste da te pokušamo izvući...

Marsovka

Sve je to rokenrol - genijalno :D.

Anthony W. Mouse

Marsovko · A misliš da imam šanse za bar (bar!) ono prvo? :D

R'n'R · Dobra ideja, samo još da nisam prevelika kukavica i previše lijen za takav poduhvat. :( Ništa, možda nekad napišem bar neku priču u kojoj sam joj ja draži. :D

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump

Zašto ti misliš da ja mislim da si ti žena? :D

Mislila sam na one Žene kojima pišu Muškarci pesnici/pisci.
Ili, još gore, žene koje pišu, na čelu sa čitavom armijom baba-novootkrivenih-pesnikinja. I, naposletku, ja. :D

O, da, žene će upropasiti umetnost. :'(


P.S. Neizmerno mi je drago što toj ženi nećeš da prirediš šok od starih novina.:D (nek oprosti sav taj rokenrol)

Anthony W. Mouse

Ma zezam se, kao ja sam jedini koji ovdje upropaštava umjetnost... :D

Ne brinem se ja za umjetnost, da je lako da se upropasti vjerovatno bi se upropastila davno. :D

Marsovka

Mah, šta će ti to prvo :D.

Anthony W. Mouse

Eto, hoću. :P

Vanja Todorović

ovo sam zapamtila još od prvog čitanja. ima ta scena- panj, prsti, iscrtavanje, sperma dva muškarca, apsolmon je fantastična, ogavna i privlačna. ovde se samo zbog te scene klanjam, do poda.

Anthony W. Mouse

Eh, a ja sad imam jouissance zbog tvojih komentara ...

Hvala što čitaš! :D

Post a Comment